Sv. omša za včelárov na sviatok sv. Ambróza, biskupa

7. 12. 2023

O svätom Ambrózovi legenda hovorí, že keď vonku ešte ako malý chlapec spal s otvorenými ústami, priletel roj včiel, sadol mu na tvár, do úst mu včely vložili med a bez jediného uštipnutia odleteli preč.

V čase Adventu 7. decembra slávime spomienku na svätého Ambróza biskupa, ktorý je patrónom včelárov. Prvýkrát sme sa zišli, aby sme svätú omšu v deň sviatku tohto svätca obetovali za včelárov našej farnosti.

Z iniciatívy Štefana Závodníka sa dňa 12. júla 1869 zišli poprední slovenskí včelári západného Slovenska na fare v Pružine a tu založili Spolok slovenských včelárov v Hornom Uhorsku. Na tejto prvej schôdzke zvolili aj dočasný výbor spolku, na čele ktorého ako predseda bol Štefan Závodník. Vypracovali aj stanovy nového spolku. Spolu s Jánom Čajdom napísal aj prvú včelársku príručku „Včelár na Slovensku“. Stanovy tohoto, ani ďalších spolkov – Vzájomná pomocnica v Pružine, Vzájomná pomocnica v Považskej Bystrici, Spolok učiteľských dekanátov ilavského, prusčianskeho, púchovského a pružinského uhorská vláda neschválila.

Takto to poznáme z histórie Pružiny. Kňaz Štefan Závodník, pôsobil 35rokov v Pružine. Včelárstvu sa v Pružine stále venujú niektorí farníci. Aj keď ich nie je veľa, sme veľmi radi, že ich máme. Nie je to ľahké a určite si to vyžaduje trpezlivosť a najmä lásku. Na svätú omšu priniesli výrobky z vosku, med, medovinu. Pán farár posvätil sošku svätého Ambróza. Po svätej omši sme sa zišli a pomodlili pri hrobe Štefana Závodníka. Tešíme sa, že aj tieto stretnutia sa stanú tradíciou v našej farnosti.

RANNÉ CHVÁLY - HYMNUS

Ráznosť i_vľúdnosť biskupa nábožne všetci oslávme; toho, čo zahnal z_krajiny temnotu, búrky náramné. Hľa, pred žezlom sa netrasie, hnev kňažnej kňaza nezdolá, aj ukrutného cisára zaženie od brán kostola. Hlboké pravdy Biblie vysvetlí múdro, s_radosťou, odkrýva božské tajomstvá s_obdivuhodnou múdrosťou. Z_tej duše, vierou živenej, vytrysknú piesne prekrásne a_jeho túžba po kríži, po mučeníctve nehasne. Zasiahni šípom svojich úst vlka, čo ničí ovečky, a_svetlom pravej múdrosti riaď vždy náš život pozemský. Pros za nás Svätú Trojicu, nech zmiluje sa nad nami a_nech nám dá, by sme ju raz chválili v_nebi hymnami. Amen.

MODLITBA

Dobrotivý Bože, vo svätom biskupovi Ambrózovi dal si nám vynikajúceho učiteľa katolíckej viery a_vzor apoštolskej odvahy; vrúcne ťa prosíme, aj v_našich dňoch pošli svojej Cirkvi duchovných pastierov podľa tvojho srdca, aby ju spravovali múdro a neohrozene.