Roráty

24. 12. 2022

Rorate caeli desuper

R. Roste nebesia z výsostí, oblak nech prší Spravodlivého. 1. Nehnevaj sa, Pane, zabudni na naše nepravosti. Hľa, sväté mesto je púšťou, Sion je opustený, Jeruzalem je pustý, dom zasvätený Tebe a Tvojej sláve, kde Ťa chválili naši otcovia. 2. Zhrešili sme, stali sme sa nečistými a odpadli sme ako zvädnuté lístie. Naše neprávosti nás uchvátili ako vietor: Ty si skryl svoju tvár a vydal si nás napospas našej nepravosti. 3. Pozri, Pane, na poníženie Tvojho ľudu, nech príde ten, ktorý má prísť. Pošli Baránka, nech vládne zemi, od Skaly na púšti až k vrchu dcéry Siona. Nech On sám sníme jarmo nášho zajatia. 4. Príjmi útechu, prijmi útechu, môj ľud, lebo blízko je Tvoja spása. Prečo sa stále trápíš v úzkostiach, prečo Ťa zviera bolesť? Zachránim Ťa, neboj sa, ja som Tvoj Pán a Boh, Svätý Izraela a Tvoj Vykupiteľ.

Príchod Krista, ktorý túžobne očakávame, má tri podoby. V prvom rade sa pripravujeme na slávenie Vianoc, tajomstvo vtelenia. Chválime Boha, ktorý tak miloval svet, že nám poslal svojho Syna. Druhý príchod Krista sa deje v našich srdciach najmä prijímaním Eucharistie a cez túto prípravu našich sŕdc sa máme pripraviť aj na našu večnú vlasť a na príchod Krista ako Ženícha a Sudcu po našej smrti a pri Poslednom súde. Advent teda hlása príchod Krista včera, dnes a zajtra. Včera ako Dieťaťa v jasliach, dnes skrytého v chlebe a zajtra v naplnení ako nášho Ženícha a Sudcu.

Pred Advent sú typické Roráty, rorátne sväté omše k Panne Márii. Za spevu Rorate caeli desuper sme sa zrána ešte za tmy schádzali počas Adventu na sväté omše. Účasť veriacich bola veľká. Aj deti prichádzali a zapojili sa do adventnej aktivity. Pri svetle sviečok sme začínali spevom Anjel Pána a prešli symbolicky z tmy do svetla. Bol to pekný začiatok každého dňa a duchovné obohatenie a prežívanie adventného času, kedy sme očakávali príchod Spasiteľa a pripravovali sa na vianočné sviatky.

Každý deň bol Ježiško o schodík bližšie k jasličkám, ktoré deti vystlali slamou za účasť na svätej omši. Na rannej sv.omši 24.12.2022 bolo vyhodnotenie adventnej aktivity a deti boli štedro odmenené. Pri tejto svätej omši posvätil pán farár donesené Betlehémy.