Pešia púť do Rajeckej Lesnej

17. 6. 2023

Bolo pekné sobotné júnové ráno, keď sme sa zišli pred kostolom sv. Žofie, aby sme tak putovali do nie veľmi vzdialeného a predsa nám blízkeho pútneho miesta – Rajeckej Lesnej. Pridali sa ku nám aj pútnici z Mojtína a  s  našim pánom farárom sme sa vybrali na plánovanú púť. A tak sme putovali aj s farníkmi z Mojtína, kde kedysi chodil slúžiť sv. omše dekan Štefan Závodník – velikán nielen pre našu farnosť, ale aj celé Slovensko.

Tak ako sa patrí pri pešej púti – vpredu sa niesol kríž. Bolo dosť dobrovoľníkov, (nielen starších, ale aj detí), ktorí sa striedali v nesení kríža počas takmer 20 km cesty. Pekné prírodné scenérie, pretkané modlitbou sv. ruženca umocňovali pôžitok z púte.

Prvá zastávka bola v Sádočnom, kde sme sa pristavili pri kaplnke Sedembolestnej Panny Márie a modlitbou pozdravili Patrónku Slovenska. Potom sme pokračovali cez Suchý vrch, kde sme si trochu oddýchli a načerpali síl, až sme sa dostali do tzv. Suchej doliny - k miestu, kde sa stal zločin ešte v r. 1712. Pána farára Juraja Vrtíka z Domaniže tu kľačiaceho pri prameni vody prepadli zbojníci a postrelili ho. Zraneného farára priviezol kôň do Fačkova, kde ho ošetrili a previezli do Domaniže. Následkom zranení v októbri 1712 zomrel. Na jeho pamiatku sme sa pomodlili a potom pokračovali v putovaní až do Rajeckej Lesnej. Pred obcou sme sa stretli s ďalšími pútnikmi z našej farnosti, ktorí docestovali autobusom, aby sme tak spoločne vytvorili farské spoločenstvo a  putovali spolu k Bazilike.

Keďže bola prvá sobota v mesiaci, poobede bola Fatimská pobožnosť aj so svätou omšou za účasti nášho otca biskupa Mons. Tomáša Galisa a miestneho dekana Mareka Smatanu, ktorý nás v roku 2020 sprevádzal po Svätej Zemi.

Zo sv. omše sme odchádzali nielen povzbudení, ale aj spokojní, že sme šli po stopách našich starých rodičov, ktorým nebolo ľúto zodraťaj topánky, aby pešo putovali na pútne miesta a uctili si Pannu Máriu. Späť sme už išli spoločne autobusom a na spríjemnenie sme spievali mariánske piesne.

Keďže púť dobre zvládli aj deti, dohodlo sa, že ďalšia púť povedie práve na Mojtín na sviatok sv. Cyrila a Metoda - patrónov mojtínskej farnosti, ktorá v minulosti patrila do jedného farského spoločenstva.

Fotky z púte do Rajeckej Lesnej