Putovali sme... tentokrát do Fatimy a Lúrd

26. 9. 2023

V našej farnosti nie sú púte ojedinelou farskou aktivitou. Už v minulosti putovali aj naši predkoviaz farnosti pešo do pútnych miest v okolí. My s našimi duchovnými otcami sme už putovali do Ríma, Litmanovej, Šaštína, Levoče, Rajeckej Lesnej, na Velehrad, do Medugorie, ale aj do Svätej zeme.

V tomto roku nám náš duchovný otec Juraj pripravil milé prekvapenie v podobe pozvania na púť do Fatimy a Lúrd. Farníci neotáľali a tak bol počet čoskoro naplnený. Mesiace utekali, až prišiel deň „D“ – 26. 9. 2023, kedy sme sa autobusom presunuli do Viedne a odtiaľ letecky do Portugalska.

Našou prvou zastávkou bolo prístavné mesto Porto, kde sme navštívili katedrálu – najdôležitejšiu sakrálnu stavbu v meste, zapísanú aj v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Okrem toho je Porto druhé najväčšie mesto Portugalska, nazývané aj mestom vína, ale aj zaujímavých mostov. Po prehliadke Portskej katedrály naša cesta už viedla do známeho pútneho miesta –Fatimy, na ktorú sme sa veľmi tešili.

Podľa všeobecného názoru slovenskú zbožnosť charakterizuje vrúcny vzťah k Panne Márii a oddanosť voči Svätému Otcovi. Fatima je známa tým, že sa tam zjavila Panna Mária trom malým pastierikom – súrodencom Františkovi a Hyacinte Martovýma Lucii Dos Santos. Súčasná generácia vníma Fatimu najmä cez osudy nám blízkeho pápeža Jána Pavla II., ktorý tak ako iní pápeži dávali do súvisu svetové hrozby a nádej ponúkanú cez fatimské výzvy na modlitbu, pokánie i zasvätenie Panne Márii.

Vďaka nášmu bystrému sprievodcovi p. Karolovi, sme sa veľa dozvedeli z histórie tak zo sveta duchovného, ako aj svetského. Nešetril svojimi vedomosťami a sprevádzal nás v chrámoch, bazilikách, i múzeách. Aj vďaka nemu naši veriaci niesli na večernej procesii vo Fatime sochu Panny Márie. Zapojili sme sa do ružencových modlitieb a spevov. Ranné ticho nás pozývalo k modlitbe. Bohatý program dňa,ale aj večerné procesie boli časom, kedy sme nevnímali aký je práve deň. Boli to iné dni, ako tie všedné... Každý deň nám slúžili svätú omšu naši obetaví kňazi Juraj a bývalý kaplán František a tak sme  čerpali posilu na zvládnutie bohatého programu. Pochvalu si zaslúžia starší pútnici, ktorí nezaostávali a absolvovali takmer všetko, aj keď v 30 stupňových horúčavách to bolo úmornejšie.I napriek únave, na ich tvárach bolo vidno spokojnosť a oddanosť.

Najskôr na jar v roku 1916 sa vo Fatime zjavil 3x Anjel pokoja, ktorý mal pripraviť malých pastierov na zjavenie a stretnutie s Pannou Máriou. Prvé zjavenie vo Fatime bolo 13. mája 1917 a postupne ešte 5 mesiacov, vždy 13. (okrem augusta – vtedy bolo 19.8.). Je pekné, že aj v našej farnosti sa ujala pobožnosť prvých sobôt v mesiaci ako úcta voči Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie.

Vo Fatime sme navštívili aj múzeum ružencov, kde je vystavená aj koruna Panny Márie, v ktorej je ukrytá guľka, ktorá zasiahla pápeža J.Pavla II, ktorý veril, že práve Panna Mária Fatimská ho zachránila. (bolo to 13. mája 1981). Počas troch dní našej púte vo Fatime sme navštívili aj rodný dom súrodencov Františka a Hyacinty Martových. Dom sestry Luciesa renovuje. Fatimské námestie je veľké, kde okrem Baziliky Panny Márie Ružencovej, dominujeKaplnka zjavení, socha Božského Srdca, chodník pokánia, Galilea apoštolov Petra a Pavla.Kto chcel, našiel si svoje miesto pre tichú modlitbu.

Vo Fatime sme sa modlili aj krížovú cestu na Chodníku pastierikov, kde vyvolené deti pásavali svoje skromné stádo. Zastavenia krížovej cesty aj kaplnku vystavali Maďarskí veriaci, žijúci v emigrácii. Aj tu sme zažili dotyky Božej lásky. Po 3 dňoch vo Fatime sme sa presunuli do Santiaga de Compostely so zastávkou v Brage, kde sme navštívili najstaršiu katedrálu v Portugalsku. Potom už naša cesta pokračovala do Santiaga de Compostela v Galícii. Sv. Jakub st. bol jeden z 12 apoštolov. Santiagode Compostela je tiež jedným z najznámejších katolíckych pútnickych miest s mohutnou katedrálou. Tu končia pútnici zo všetkých kútov sveta svoju púť, či už pešiu alebo na bicykloch. Aj my sme mali možnosť aspoň nakrátko nasať atmosféru, ktorou táto katedrála aj námestie dýchajú. Mierne unavení,ale plní zážitkov sme večer docestovali do cieľa, aby sme sa skoro ráno presunuli do ďalšieho známeho pútnického miesta – Lúrd, kde sa 11. 2. 1858 v skalnom výklenku Massabielskej jaskyne zjavila 14-ročnej Bernadete Soubirousovej Panna Mária a potom ešte 17 x. Predstavila sa ako „Nepoškvrnené Počatie“. V ruke mala ruženec. Na tomto mieste bola inštalovaná aj socha Panny Márie.V Lurdoch sa nachádzajú 3 baziliky - Bazilika Nepoškvrneného Počatia, Bazilika Ružencovej Panny Márie a zaujímavosťou je aj podzemná Bazilika sv. Pia X, do ktorej sa vmestí až 25 tisíc veriacich a patrí medzi najväčšie cirkevné stavby sveta. Tak ako vo Fatime, aj v Lurdoch sme absolvovali krížovú cestu, ktorá sa nachádza za jaskyňou s Hornou bazilikou a rozjímali sme o utrpení Pána Ježiša. Treba ešte spomenúť zastávku cestou do Lúrd a to v malej a skromnej španielskej dedinke - Garabandale. Tiež je miestom zjavení Panny Márie 4 dievčatám v rokoch 1961 – 1965, ktoré zjavenia sa ešte preverujú.

Lurdy nás očarili večernými sviečkovými procesiami v sprievode s osvetlenou sochou Panny Márie.Veriaci spievali hymnus Ave Máriaa spoločne v jednote ducha sme sa modlili v rozličných jazykoch tajomstvá svätého ruženca. Procesie sa končili požehnaním pred Bazilikou a hymnom Salve Regina. V neskorých večerných hodinách sme sa vracali plní dojatí a s radosťou v srdci. Uvedomili sme si, že sme na mieste, kde sa uzdravujú nielen telá, ale predovšetkým duše. V Lurdoch sme strávili ďalšie 3 nezabudnuteľné dni.

Posledný deň našej púte sme strávili v Barcelone, kde sme v bazilike Sagrada Família mali ešte záverečnú svätú omšu a to spolu s pútnikmi TV Lux, s otcom Jurajom Drobným. Sagrada Família po dokončení bude najvyšším kostolom na svete. (v súčasnosti je vysoký cca 140 m). Po krátkej prehliadke mesta sme sa vo večerných hodinách vrátili do svojich domovov.

A tak nám 8 dní uplynulo veľmi rýchlo, no bolo to 8 nezabudnuteľných a jedinečných dní, ktoré zostanú hlboko v našich srdciach. Ako tieto dni ovplyvnia náš ďalší život, našu vieru, ukáže čas. I keď doba, ktorú žijeme je náročná, nedajme si zobrať pokoj a radosť v srdci. Veď každý nový deň nám núka dosť príležitostí byť lepšími kresťanmi a to aj v obyčajnom bežnom živote. S ružencom v ruke a úprimnou modlitbou určite všetko zvládneme.

Z púte sme si domov odniesli lurdskú vodu, suveníry pre potešenie blízkych a priateľov, ale najcennejšie, čo sme si priniesli a čo nemôžeme stratiť ani nám nikto nezoberie zostalo v našich srdciach.

Ďakujeme ešte raz nášmu duchovnému otcovi Jurajovi Bunčiakovi za zorganizovanie púte, za jeho povzbudivé slová, tiež otcovi Františkovi Mikulášovi a za výbornú organizáciu púte aj cestovnej kancelárii a jej sprievodcovi. V neposlednom rade vďaka Bohu,že nám túto púť doprial v zdraví prežiť, ale aj Panne Márii, že nás prijala do svojho náručia.

Bolo nám cťou navštíviť tieto vzácne pútne miesta, Pane!