Koledovanie Dobrej noviny

26. 12. 2023

V Pružine už 26 rokov deti a mládež koledujú pre Dobrú novinu a túto dobrú novinu prinášajú do rodín. Na Slovensku je to už 29.ročník. So svojimi animátormi – sprievodnými osobami sa na túto úlohu koledníci pripravovali počas Adventu. Tento rok je pomoc nasmerovaná do Južného Sudánu.. Témou tohtoročnej Dobrej noviny bolo Staň sa svetlom aj Ty. Na stretkách sa zamerali na túto tému a oboznámili sa so životom detí a ľudí v tomto regióne.

Začiatkom roka navštívil pápež František Južný Sudán, kde počas svätej omše v hlavnom meste Džube povedal: „Táto krásna a sužovaná krajina potrebuje svetlo, ktoré má každý z vás, alebo skôr svetlo, ktorým každý z vás je.“ Sväté písmo, liturgia ako aj tradície počas Vianoc sú plné svetla. Sviečky na adventnom venci, vianočné svetielka i betlehemská hviezda sú zdrojmi svetla, ktoré odkazujú na pravé Svetlo, ktoré prišlo na svet a ktoré osvecuje každého človeka. Preto aj my kresťania slávime Vianoce s veľkou radosťou. Veď sa narodilo Božie dieťa, ktoré sa stalo Svetlom pre nás všetkých. A toto Svetlo chceli aj pružinskí koledníci Dobrej noviny, ohlasovať a roznášať do rodín .Tento rok si takisto pripomíname 800. výročie prvých jasličiek, ktorých tradíciu založil v mestečku Greccio svätý František z Assisi. Svätý František je jedným z patrónov Dobrej noviny, pretože nám má pripomínať, že centrom Vianoc nie sú darčeky a vianočná pohoda, ale narodenie Spasiteľa v realite života každého človeka. Keď pápež František pred siedmimi rokmi súkromne navštívil Greccio, oslovil stovku mladých ľudí, ktorí sa tam zišli na diecéznom stretnutí. Pripomenul im, aké dôležité je nasledovať svetlo hviezdy, ktorá nás vedie ku Kristovi skrytom vo vnútri každého človeka.

Na druhý sviatok vianočný, na sviatok svätého Štefana na záver svätej omše pán farár požehnal koledníkov. Všetkým prítomným zakoledovali, zapojili sa aj ako lektori pri čítaniach a modlitbách veriacich. Po obede sa opäť všetci stretli v kostole, nachystali, obliekli a v štyroch skupinách sa so svojími animátormi vybrali podľa zoznamu do rodín priniesť Dobrú novinu. Všade boli milo privítaní a pohostení. Skončili neskoro večer a určite všetci unavení, ale určite aj s dobrým pocitom, pretože vykoledovali sumu 2.285eur. Pán Boh zaplať všetkým koledníkom, sprievodným osobám a darcom.

Fotky z udalosti