Jasličková akadémia

25. 12. 2019

Narodenie Kráľa predpovedali proroci. Všetci túžili po Kráľovi, ktorý ich bude správne viesť. Aj deti a mládež na Jasličkovej akadémii si chceli „vytvoriť“ vlastného Kráľa, ktorý bude múdry, vzdelaný, mocný, spravodlivý, ktorý bude mať dobré srdce...mysleli, že mu stačí trón, plášť, koruna, žezlo, jablko, okuliare, múdre knihy, činky, boxerské rukavice, papierové srdce, sudcovské váhy...no zistili, že na dobrého Kráľa toto všetko nestačí...že Boh má svojho kandidáta na kráľovský trón, o ktorom Prorok Micheáš hovorí: „A ty, Betlehem, Efrata primalý si medzi tisícami Júdu; z teba vyjde ten, čo má vládnuť v Izraeli a jeho pôvod je odpradávna, odo dní večnosti.“ (Mich 5,1)

Vrátili sme sa aj do Adventného obdobia, kde sme si vypočuli rozhovor štyroch adventných sviec symbolizujúcich Pokoj, ktorého plameň uhasila nenávisť a krviprelievanie vo svete, Viera, ktorej svetlo zaniklo pre ľahostajnosť a beznádej a Láska, ktorú zahasila bezcitnosť ľudí....no vďaka štvrtej svieci Nádeji dieťa obnovilo plamene Pokoja, Viery a Lásky, aby bol náš svet lepší.

Hviezdy rozžiarili Noc a ukázali miesto, kde sa narodil očakávaný Kráľ, bezbranné Dieťa, takého Kráľa nikto nečakal. Máriu, Jozefa a malého Ježiša, ktorého v biednej maštaľke zohrievali zvieratká, pozdravili deti, pastieri a Traja Králi z Ďalekého Východu. Poklonili sa mu ,doniesli mu dary, spievali mu a tancom oslávili a všetkým oznámili narodenie Kráľa.

Spoločne zaspievaná Tichá noc v prítmí chrámu so všetkými prítomnými opäť aj po rokoch dojíma, umocňuje, pripomína a zobrazuje atmosféru Betlehemských udalostí.