Dušičky

1. 11. 2022

November – dušičkový čas nás veľakrát zastaví a donúti zamyslieť sa nad tým, že tu nie sme navždy, že nič si so sebou do večnosti nezoberieme, iba to, čo dobré sme urobili...Počas dušičkovej oktávy sme prichádzali ku krížu na cintoríne a modlitbu spolu so sv.prijímaním obetovali za tých, ktorí nás už predišli do večnosti....ktorý nech sa zmiluje nad dušami v očistci- tak sme sa modlili pri každom Zdravas´ desiatku za zosnulých. Začali sme 1.novembra sviatkom Všetkých svätých . Je to sviatok, pri ktorých nám Cirkev dáva ako vzor všetkých svätých, ktorí sú v nebi....môžu to byť aj naši blízki, známi, priatelia...Keď hovoríme o svätosti, predstavíme si nejakého svätého. Ťažšie sa nám chápe, že svätosť je niečo, čo sa očakáva od každého z nás. Naša svätosť sa môže a má prejavovať každý deň v našich životoch. Máme v sebe mať prirodzenú túžbu po svätosti. V tento deň o to môžeme viac prosiť Všetkých svätých, aj našich zosnulých. 2.novembra na Pamiatku zosnulých, ľudovo je tento deň nazvaný Dušičky, sme sa zišli na cintoríne pri pobožnosti. Duše v očistci hovoria, že odpustky pre ne majú veľký význam. Prostredníctvom odpustkov je im privlastnené zadosťučinenie, ktoré nebeskému Otcovi ponúkol Ježiš Kristus. Smrť je koniec pozemského putovania, ale nie koniec ľudskej existencie. V Cirkvi smrť kresťana nazývame narodením pre nebo, po ktorom všetci túžime. Duše, ktoré sú v očistci sa tu očisťujú od hriechov. Očistec je predsieň neba. Z očistca vedie len jediná cesta :do neba. Vďaka odpustkom sa môže čas očisťovania skrátiť a duše môžu prísť skôr do neba. Podmienky pre odpustky pre duše v očistci počas novembrovej oktávy:

V dňoch od 1. do 8. novembra môžu veriaci získať úplné odpustky pre duše verných zomrelých v očistci. Tieto odpustky počas novembrovej oktávy sa dajú získať iba pre duše v očistci. Možno ich získať od poludnia predchádzajúceho dňa, až do polnoci určeného dňa.

Podmienky pre získanie odpustkov:

  1. prijať sviatosť zmierenia, krátko predtým alebo potom
  2. prijať Eucharistiu, najlepšie v ten istý deň
  3. pomodliť sa na úmysel Svätého Otca modlitbu Otče náš, Zdravas, Sláva.

Počas týchto dní treba vylúčiť akúkoľvek pripútanosť k hriechu, i všednému.

1. - 8.november

Nábožne navštíviť cintorín raz denne, počas odpustkovej oktávy, od 1. novembra do 8. novembra a aspoň mysľou sa pomodliť za zosnulých. + spomenuté 3 podmienky.

2. november

V deň Spomienky na všetkých zosnulých 2. novembra nábožne navštíviť kostol alebo kaplnku a pomodliť sa modlitbu Otče náš a Verím v Boha, ako aj modlitbu na úmysel Svätého Otca + spomenuté 3 podmienky.

Pomáhajme takto našim drahým zosnulým. Kiežby sa naša túžba po svätosti rozžiarila ako sviečky na hroboch našich zosnulých počas týchto dní.