Pobožnosť pri kríži na Chmelisku

19. 9. 2021

Sviatok Povýšenia sv. Kríža patrí k najstarším sviatkom východnej cirkvi. Úctou Ježišovho kríža na posvätných miestach si neuctievame drevo, to by bola modloslužba. Pripomíname si toho, ktorý na ňom zomrel za nás, za našu spásu, lebo "Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nezahynul nik, kto v neho verí, ale aby mal večný život." (Jn 3, 16)

Niekedy celkom nechápeme skutočnosť, ako "hľadať slávu v kríži nášho Pána Ježiša Krista... Veď On je naša spása, naše vzkriesenie, On nás oslobodil a spasil" (Gal.6,14).

A tak každoročne v najbližšiu nedeľu po sviatku Povýšenia sv. Kríža sa koná aj v našej farnosti pobožnosť pri kríži v časti obce - Chmelisko. V tomto roku bola pobožnosť o to radostnejšia, že práve v tomto období navštívil našu krajinu Svätý Otec František.

Veriaci z celej farnosti prišli, aby vytvorili modliace sa spoločenstvo a aj takouto formou ďakovali za to, že Pán Ježiš sa obetoval za nás. Duchovné zážitky ešte umocnil spev mužov z farnosti Solčany, ktorí sú vždy u nás vítaní. Dôstojný pán farár oslovil prítomných s prosbou o pomoc pri obnove zvonice pri kríži, ktorú už poznačil čas. Veriaci tak s ochotou prispeli a vítajú tak iniciatívu na jej obnovu, lebo si vážia aj takéto cirkevné stánky, o ktoré sa tiež treba starať.

Po záverečnom požehnaní väčšina veriacich povzbudených modlitbou prijala pozvanie aj na „agapé“, ktoré bolo pripravené v rekreačnom zariadení na Chmelisku, kde vládla družná atmosféra. Ani tam nechýbali pekné slovenské piesne, ktoré zneli až do večerných hodín.

Vďaka všetkým ktorí sa zúčastnili milého podujatia a tak spojili príjemné s užitočným. Veď aj takouto formou možno pozdraviť Pána a vzdať mu úctu a vďaku za všetky obety a dobrodenia, ktorých sa nám denne dostáva. Aj takéto podujatia môžu stmeliť ľudí a byť na oslavu Boha aj v tomto nie ľahkom období.

Fotky z pobožnosti